Dans og musikk – to kunstformer

Når vi snakker om dans og musikk, er det så mange varianter å velge mellom. Men vi kan godt si at både dans og musikk er former for kunst. For dans og musikken utviklet seg gjennom tusenvis av år, helt fram til i dag.

Og dansen og musikken henger sammen. Det er når du finner rytmene og flyten at de blir til ett. En danser kjenner hvordan tonene til klaveret beveger føttene som om det var under hypnose.

Utdanning og en form for disiplin

Når det gjelder akademiske former for musikk og dans, er ballett og jazz helt klare favoritter for mange. Disse to har sitt utspring fra den klassiske kulturen, med renessansen i bakteppet. Disiplin må til for at du skal komme gjennom hele treningsregimet.

Skal du utdanne deg innenfor kunstformene, kan du bruke centum.no som en veileder for forbrukslån. Da får du råd til å dra på de største begivenhetene hva angår jazz og ballett verden over.

Ballett, som i seg selv betyr å danse, kommer fra den tiden franske adelsmenn og kvinner underholdt seg med å gå i teater og på ballett. Ballettdanserne beveger seg yndig og grasiøst over gulvet med spektakulære sprang. Utviklet som en form for fektekunst i det middelalderske Italia, utviklet dansen seg fort til andre deler av verden.

To monumenter smelter sammen

Til ballett ble det spilt musikk, av store komponister og musikere kjent for hele verden. Det var Beethoven, Mozart og Stravinskij for å nevne noen.

Men utover århundrene utviklet både dansen og musikken seg. Dansen ble mer ekstravagant og vulgær, mens musikken fant nye former å leke seg med. Jazzen er en av de aller første formene for moderne musikk.

Jazz kombinerer ofte akustiske instrumenter som piano, saksofon, trommer og bass. Med årene har den blitt påvirket av elektronisk musikk. Jazzen har stor påvirkning på dans, musikk og kultur i dag.

Og balletten var ikke lenger bare klassiske, den kunne også utføres til jazzmusikk. Dermed oppstod kunstformen jazzballett. Siden kalles den bare jazzdans, og gir en symbiose av inntrykk.

Jazz og ballett uttrykkes svært ulikt, da dansen følger strenge mønster og regler, er jazzen mer leken og improvisatorisk. Sammen blir det en kompott av lyder og bevegelser som er unikt i kultur-sammenheng.

I Norge er jazz og ballett ofte adskilt, men mange elsker denne formen for underholdning også. Dessuten er det en fin trening for de som vil komme i skikkelig god form og gå ned i vekt.

Med balletten kan du følge faste mønster, mens med jazzen må du slippe deg løs og tørre å eksperimentere. Det er alltid et mønster i kaoset og det er her du får utfordret deg selv. Å se profesjonelle utøvere på scenen kan gi en euforisk opplevelse av den aller beste samtidskulturen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *