Musikk og helse


For oss som er glad i musikk er det ingen hemmelighet at musikk påvirker hvordan vi har det. Kanskje aller mest påvirker det hvordan vi føler oss, ettersom musikk så utrolig enkelt kan fremkalle minner som er både gode og dårlige. I tillegg til dette kan vår favorittmusikk ofte hjelpe oss å komme i bedre humør, eller den kan hjelpe oss å jobbe oss igjennom ting når det er litt tøft. I tillegg til å påvirke følelsene våre så viser det seg at musikk faktisk også kan påvirke oss fysisk!

Senk stresset

Forskning har vist at det å lytte til rolig musikk kan være med på å roe ned både puste- og hjerterytme, og på denne måten ha en positiv effekt når det kommer til å senke stressnivå. Dette gjelder både for mennesker som arbeider med musikk, og for mennesker som har et mer uanfektet forhold til musikk. I tillegg viser det seg at når man lytter til musikk som i motsetning er raskere og mer støyende vil det motsatte kunne være tilfelle – nemlig at puste- og hjerterytme øker. Noe som kanskje kan komme litt overraskende på en del er at musikkpreferanse og type musikk hadde lite å si for resultatene, mens det til slutt var tempoet som ble avgjørende for effekten.

Utvidelse av blodårer?

A young woman listening to music while lying on her back and surrounded by records

En annen studie, utført på en litt annen måte, viste i motsetning at musikkpreferanse faktisk hadde innvirkning på den effekten forsøkspersonene fikk av musikken. I dette relativt lille prosjektet ble det vist at musikken faktisk påvirket hvor mye blodårene i armen utvidet seg. Her fikk forsøkspersonene høre på musikk de både elsket og hatet, og det viste seg at den musikken de likte best hadde en stor effekt på blodårenes utvidelse. Fordi denne studien ble utført med kun 10 forsøkspersoner er det vanskelig å si noe om hvorvidt dette er et fenomen man alltid vil kunne observere, men det er absolutt interessant å se at vår favorittmusikk i alle fall teoretisk kan ha denne typen fysisk påvirkningskraft på oss. Musikk og helse er absolutt et spennende tema som det nok kommer mye mer forskning på i fremtiden.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *